I dagens samhäller så finns det tryck på nästan de flesta produkter som finns idag. Muggar, kläder, affischer, profilprodukter till företag osv. Vad är egentligen ett tryckeri och vad händer där? Att förstå att det trycks saker är enkelt men om man tänker ingående på hur det faktiskt går till på ett tryckeri så är det kanske inte alls så lätt att sätta sig in i processen.
Vilka riktar sig ett tryckeri till?
Det finns olika tryckeri som är specialicerade på olika typer av tryck. Vi har de som bara trycker åt företag, vi har de som trycker åt privatpersoner eller både och. I marknadsförings sammanhang har dom som äger ett tryckeri störst marknad att sälja till.
Vad finns det för olika trycksätt?
Djuptryck, screentryck, offsettryck kallas de metoder som används på ett tryckeri och där offsettryck är det som används mest.
Offsettryck är en metod av tryck där man inte trycker direkt på materialet utan först trycker på ett gummiunderlag och sen över på det materialet man ämnar att trycka på. Saker som trycks med denna metod på tryckeri är produkter som visitkort från tryckeri som oftast är gjorda av papper så som tidningar, vykort, böcker, almanackor.
Djuptrycksteknik använder tryckeri då man vill trycka saker som olika typer av tidningar, sedlar eller förpackningar. Det innebär att färgen fastnar i och med att man gör fördjupningar i materialet.
Screentryck är en metod man använder på tryckeri när man vill att trycket ska hålla för påfrestningar så som hårt väder eller mycket stark sol. Det här trycksättet använder man på kläder, porslin, plåt och metall.
Hur går processen till?
När man har bestämt sig för hur produkten och trycket ska se ut som är det första steget på ett tryckeri så kan man börja trycka. För att prova så att det bestämda trycket verkligen kommer att fungera i praktiken så gör man ett provtryck och skriver ut det så man får ett idé om hur det kommer att se ut. Vissa detaljer och så blir inte så bra som man kanske tänkt sig när det väl kommit till tryck. Det är nu i den här delen av processen på ett tryckeri som man kan ändra síg.
Efter att produkterna är färdigtryckta påbörjar man något som kallas för ytbehandling av trycket och sen bindning om man till exempel tryckt böcker eller tidningar. Innan man gör bindningen så måste man beskära trycket då det kommer ut på större papper än det klara formatet ska vara.
Har man tryckt saker så som kläder, porslin eller andra saker som inte är gjorda av papper så behövs ingen beskärning utan då är produkterna färdiga när trycker är klart.